Anii de educatie la adolescenti

Deseori ne consultam, in familie, cu diverse probleme in ceea ce priveste educatia adolescentului. De foarte multe ori mi s-a intamplat sa observ in plimbarile mele pe la prietene, gradul de educatie mai mult sau mai putin ridicat in a da educatie copilului. Totodata am intalnit parinti implicati, parinti dezinteresati, parinti ambitiosi, inteligenti, parinti imaturi, egoisti, deconectati, si parinti mincinosi. Am vazut copii de bani gata deveniti adolescenti scapati de sub control care doreau sa stapaneasca ei totul, am cunoscut copii ai caror parinti se bateau si se agresau verbal devenind asdolescenti violenti care nu te mai puteai intelege cu ei, am vazut copii ai caror parinti nu au reusit sa le impuna reguli devenind mai apoi adolescenti cu probleme de alcoolism, droguri, cluburi si o serie de probleme psihice. Problemele psihice netratate la timp duc la un dezastru total atat in familie cat si in viata de zi cu zi al adolescentului. Am cunoscut copile frumoase ale caror mame nu le-au explicat la timp sau nu au reusit sa le explice totalmente despre dragoste si timpul ei …. si am cunoscut adolescenti dezorientati din parinti care nu au inteles nimic din responsabilitatile unui parinte.

Acum daca privim in jurul nostru intelegem ca nimic nu este intamplator si ne punem mereu o intrebare : Oare ce adolescenti crestem si educam? Adevarul educarii unui adolescent consta in … fiecare parinte detine adolescentul pe care il merita si mai bine spus dupa meritele pe care si le insuseste si le creeaza in jurul lui sau merita ceea ce are.

Posibilitatile pe care fiecare parinte si le poate insusi asupra copilului sau, sunt diversificate. Adolescentii au probleme de sub-estimare, reprezentand o problema tipica a varstei care ii face sa fie nesiguri pe ei si sa se confrunte cu stima de sine, iar cand primesc laude se simt un pic sau mai mult ciudat.  Parintele in asemenea situatie trebuie sa foloseasca laudele in mod cumpatat si nicidecum intr-un mod excesiv pentru a nu se confunda cu afirmatiile nesincere ducand de multe ori la un efect opus celui dorit.

Primele intalniri adolescentine le putem permite, in medie,  de la treisprezece ani si jumatate pentru fete si cinsprezece ani si jumatate pentru baieti., intalniri care sunt de fapt in grup de prieteni si nu mai mult. Grupul de prieteni ofera adolescentilor oportunitatea de a se bucura intr-o companie placuta si relaxanta a celorlalti unde se contureaza discutiile copilaresti cum ar fi muzica, dansul si diverse activitati pe care copii  le apreciaza totodata. In asemenea situatii ca si parinte ne gandim la cum eram  noi in copilarie si la cum s-au evoluat formele de viata, de activitate si de deprindere de cand eram noi copii si la cum se manifesta viata la adolescentii nostri acum. Nu te poti proteja doar cu gandul la afirmatia : „nu stiu cu ce se ocupa copilul meu pentru ca nu inteleg ce face”. In mare parte daca nu ai habar de anumite activitati sau aplicatii, este timpul ca si parinte sa iti faci lectiile pentru ca daca ii vei interzice la un moment dat sa mai foloseasca facebook el isi va actualiza alta aplicatie si va iesi tot ca el.

 

, , , , , ,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.