SĂRBĂTOAREA ORTODOXĂ… SFÂNTA TREIME: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh

Sfânta Treime 

este prăznuită a doua zi dupa Duminica 

Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea RusaliilorDe Sfânta Treime Biserica ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indica Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: 
„Intru această zi, prăznuim pe însuşi Preasfântul şi de viaţă făcă­torul şi întru tot puternicul Duh, Care este unul din Treime Dumne­zeu.

„Denumirea aceasta, de dată mai nouă, reprezintă probabil o influenţa catolică (la catolici Sfânta Treime e sarbatorită în prima Duminică după Rusalii). 
In sec. XII, nici în Apus nu era încă generalizată o asemenea sărbătoare, ci era privită în unele mănăstiri ca o inovaţie; ea a fost stabilită definitiv în Apus abia la 1334.

Pogorârea Duhului Sfânt este descrisă în cartea „Faptele Apostolilor”. 

Se spune că „Duhul Sfânt Se pogoară din cer ca un vuiet mare de vânt şi Se împarte deasupra capului fiecăruia din cei prezenţi, în chip de limbi de foc”.http://www.iubiresilumina.com/2011_07_01_archive.html

Dumnezeu este unul dupa fiinţa Lui. Descoperirea dumnezeiasca ne învaţă, însă, ca acest Dumnezeu, unul după fiinţă, este în trei persoane: Tatăl, Fiul şi Sf. Duh. Aceste trei persoane sau ipostazuri dumnezeieşti alcătuiesc Sfânta Treime, taina de nepătruns de mintea omenească şi împărtaşită nouă prin Descoperirea dumnezeiască. 
Cuvântul „Tatăl” din Simbolul Credinţei, ne arată prima persoană a Sfintei Treimi. El arată însă şi legatura filială pe care noi, credinciosii, o avem cu El, caci El este „Tatăl nostru”, aşa cum spunem la începutul Rugăciunii Domneşti.
Rugăciune către DUMNEZEU FIUL :

O, FIUL Lui DUMNEZEU, din VEŞNICIE CHIPUL Tău ne-ai DĂRUIT, prin Care şi noi am fost Zidiţi, şi „Fii de Făpturi” ne-am făcut, care şi mai mult, Tu însuti Te-ai ÎNTRUPAT, ca Lumea în TRUPUL Tău s-o PREFACI, nu te-ai oprit de păcatul cel amar şi CRUCEA MÂNTUIRII ai Purtat şi cu ÎNVIEREA moartea ai biruit, şi aşa „Zidirea Ta” după „CHIPUL şi ASEMĂNAREA Ta” ai ÎMPLINIT-O.

O, FIUL DUMNEZEIESC, DOAMNE IISUSE HRISTOASE, ICOANA ce ARATĂ la FAŢĂ ce nu s-a putut Vedea, Ţie ne ÎNCHINĂM şi NUMELE Tău PREASCUMP neîncetat îl NUMIM, prin Care şi noi cu Tine ne UNIM în VEŞNICIA la care şi pe noi ne ridici!

Rugăciune către DUMNEZEU SFÂNTUL DUH :

ÎMPĂRATE DUHULE Cel PREASFÂNT, care de asemenea peste lume Te cobori şi cu Mângâierea Ta ne copleşeşti, tot cu ÎNCHINAREA Cea adâncă Te Cinstim şi îndrăznim să Te RUGĂM, să ne fii MILOSTIV, chiar dacă în păcate suntem, că doar Tu POŢI să ne Curăţeşti şi să ne LUMINEZI şi aşa să ieşim din amarnica stricăciune.
O, DUMNEZEULE Cel din TREIMEA Cea negrăită, o, DUMNEZEIASCA DOMNIE, NUMELE Cel mai SFÂNT, cu înfricoşare Te NUMIM!
MÂNGÂIETORULE Preabun, PREASFINTE DUHULE SFINTE, Slavă Ţie!


Rugăciune către PREASFÂNTĂ TREIME :

PREASFÂNTĂ TREIME, Descoperirea ÎMPLINIRII a toate, şi noi, cei de jos şi neputincioşi, cu ÎNCHINAREA cea mai Mare Te CINSTIM şi Te MĂRTURISIM cu NUMIREA Credinţei neclintite şi aşa, DUMNEZEULE şi FĂCĂTORUL nostru, noi, Făptura Ta, suntem cu adevărat în IUBIREA Cea din VEŞNICIE.

Slavă Ţie DUMNEZEULE, Slavă Ţie!http://feeds2.feedburner.com/Soarelemeueștitu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.