Sărbătoarea de Rusalii … Pogorârea Sfântului Duh

http://www.divahair.ro/timp_liber/obiceiuri,_traditii_si_superstitii_de_rusalii:_ce_sa_nu_faci_in_aceasta_zi#

Duminica Pogorârii Sfântului Duh

RUSALII 2016 – Pogorârea Sfântului Duh este o sărbătoare crestină importantă, prăznuită întotdeauna duminică, la 50 de zile dupa Paşte. 
De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus.
Aceasta este Sărbătoarea anuală a Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli, eveniment foarte important din viaţa Bisericii.
Rusaliile reprezintă, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină, nucleul Bisericii de mai târziu.

RUSALII 2016 – Ce reprezintă RusaliileIn credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză sa se mai întoarcă în locaşurile lor subpământene şi încep sa facă rele oamenilor.
Pentru a le îmbuna oamenii care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, Zâne, Frumoasele.
Aceste spirite locuiesc pe lângă izvoare, fiind în stare, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor, să-i îmbolnăvească. Boala seamănă cu o tranşă hipnotică.

RUSALII 2016 – Obiceiuri şi tradiţii

Sărbătoarea creştină şi ziua de Rusalii are o mulţime de superstiţii şi obiceiuri care este diferită de la o zona la alta a ţării.
De RUSALII oamenii işi împodobesc casa şi gospodaria cu ramuri de tei, plop, stejar, frunze de nuc.
In unele regiuni se dansează jocul Căluşarilor. Dansul Căluşarilor, în general, are scopul de a apăra oamenii, animalele şi recoltele de influenţele negative. Se spune ca leacul cel mai folosit de RUSALII este jocul căluşarilor.
Sărbătoarea de RUSALII este un moment în care creştinii sfinţesc ramuri de tei, soc, mure, pe care le folosesc apoi ca leacuri tot restul anului;
în tradiţia populară se spune ca numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare.
Spiritele rele se alunga prin ritualuri gălăgioase şi pocnituri cu ramuri de tei de RUSALII.
De RUSALII femeile fac descântece împotriva ielelor (cele care cunosc).
Tot de RUSALII se ung uşile cu usturoi pentru că aşa casa va fi păzită de rele şi ghinioane tot restul anului.


RUSALII 2016 – Zile libere

Rusaliile sunt sărbătorite de creştinii ortodocşi, în 2016, în zilele de 19 iunie – 20 iunie, duminică şi luni. O parte dintre angajaţi au zi liberă şi luni.
Unii dintre români vor avea weekend prelungit, a doua zi de Rusalii, luni, 20 iunie, fiind liberă. Până la sfârşitul anului, aceştia vor mai avea alte patru zile care pică în timpul săptămânii, sunt sărbători religioase şi sunt nelucrătoare.
Angajaţii care nu au liber de sărbătorile legale – unii salariaţi din mediul privat sau cei din sectoarele de activitate bugetară în care trebuie asigurată permanenţa – au drept de compensare cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

In România începând cu anul 2008, prima şi a doua zi de RUSALII sunt declarate zile libere.http://feeds2.feedburner.com/Soarelemeueștitu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.