Denia celor 12 evanghelii, cea mai frumoasa slujba

 http://www.crestinortodox.ro/comunitate

 Denia celor 12 Evanghelii, săvârșită în Joia Mare, este una dintre cele mai frumoase slujbe, care evidențiază momentele dramatice legate de patimile și jertfa Mântuitorului Iisus Hristos. Această sfântă slujbă are ca elemente specifice citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor și scoaterea solemnă a Sfintei Cruci în mijlocul bisericii. 
 După citirea primelor cinci pericope evanghelice ale deniei din această seară, are loc cel mai important moment al slujbei: aducerea Sfintei Cruci din sfântul altar și așezarea ei în mijlocul bisericii, spre închinare, în cuvintele preotului: „Astăzi S-a spânzurat pe lemn Cel Ce a întins pământul pe ape”. 
 
Scoaterea Sfintei Cruci din altar, care reprezintă cerul, și așezarea ei în naosul bisericii, care simbolizează lumea, reprezintă ieșirea Fiului lui Dumnezeu din slava dumnezeiască și venirea Sa, în istorie, în lume.
Pericopele evanghelice ale acestei slujbe alcătuiesc un tablou complet al suferințelor Mântuitorului, culminând cu răstignirea și moartea Sa pe Cruce. El este Singurul Care Se răstignește pe Sine, fără de păcat fiind, pentru ca noi să fim izbăviți din robia păcatului.
Denia din Joia Patimilor, cu o semnificație aparte și o structură specială, recapitulează și actualizează în conștiința credincioșilor istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină și continuând cu prinderea Mântuitorului în grădina Ghetsimani, aducerea Lui la arhiereii Ana și Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea și moartea, încheind cu punerea Sa în mormânt. 
 Foto: Oana Nechifor

In Mănăstirea Sfintei Marina și a Sfinților Rafail, Nicolae și Irina din Xilotimvu am cunoscut-o pe Eleni, care provine din Sri Lanka. Eleni mi-a povestit că, fiind budistă, a venit în Cipru pentru a îngriji o bătrânică și a îmbrățișat creștinismul după ce a trăit următorul eveniment uimitor și supranatural:
În Joia Mare a însoțit-o pe bătrânică la slujba Deniei celor 12 Sfinte Evanghelii, unde a văzut cum Domnul Iisus Hristos era răstignit acolo, în fața ei. Cu alte cuvinte, a participat în mod viu la toate câte s-au petrecut pe dealul Golgotei, în timp ce iudeii L-au răstignit pe Domnul. Eleni nu cunoștea nimic despre creștinism și, când a văzut această scenă, i s-a făcut milă. Se întreba de ce acei oameni răi L-au lovit, L-au batjocorit și într-un final L-au răstignit pe Acel Om. A rămas fără glas și lacrimi de durere au curs din ochii ei (la fel cum imi curg si mie cea care va scriu).
Puțin mai târziu, când s-au întors acasă, cutremurată de ceea ce trăise, a vorbit cu bătrânica la care lucra și a rugat-o să-i explice.
Bunicuța i-a vorbit despre credință, Răstignire și Înviere cum s-a priceput mai bine. Ca urmare a acestora, Eleni – al cărei nume era înainte altul -, după ce a văzut pe Însuși Hristos în fața ei și momentul în care a fost răstignit, a părăsit religia budistă
Și-a sunat mama și aceea a amenințat-o că, dacă se va face creștină, nu va mai fi primită niciodată în casa părintească. Cu toate acestea, Eleni s-a botezat și trăiește creștinește în Cipru, departe de familie și de țara natală.

 
 
 Slujbele din Saptamana Mare, numite denii, sunt cele mai iubite de credinciosi, pentru ca se tin seara, dupa ce acestia termina ziua de lucru, dar si pentru ca au o insemnatate deosebita. 
Practic, prin cele 12 pericope evanghelice ce vor fi citite de preoti se zugravesc suferintele prin care a trecut Mantuitorul pentru a scapa din pacat omenirea. 
Prima evanghelie randuita de Biserica a se citi in Joia Mare ne aduce in fata Mantuitorului si a apostolilor la Cina cea de Taina. Atunci cand apostolii au auzit ce va urma, au jurat ca nu-l vor parasi pe Iisus, insa din doisprezece, unul avea sa-L vanda, unul se va lepada de trei ori de El, noua se vor ascunde de teama multimilor si doar unul Ii va fi alaturi, langa Sfanta Cruce. Dupa ce le porunceste apostolilor la Cina cea de Taina „Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul“, Mantuitorul merge in Gradina Ghetsimani. Aici apare episodul in care Iisus este vandut de Iuda Iscarioteanul pe 30 de arginti printr-un sarut. Tot in aceasta evanghelie se aminteste de drumul de la Ana la Caiafa. In cea de-a treia evanghelie se arata lepadarea apostolilor de Iisus si primele patimi. Mantuitorul este scuipat si batjocorit pentru ca a marturisit ca este Fiul Omului.

In continuare, Mantuitorul este judecat, mai mult de oameni, decat de Pilat si condamnat la rastignire. In cea de-a cincea pericopa evanghelica Iuda se sinucide pentru ca a vandut sange nevinovat. Toate acestea sunt relatate in primele cinci pericope evanghelice ale deniei din aceasta seara. 
Acum are loc cel mai important moment al slujbei: aducerea Sfintei Cruci din sfantul altar si asezarea ei in mijlocul bisericii, spre inchinare, in cuvintele preotului: „Astazi S-a spanzurat pe lemn Cel Ce a intins pamantul pe ape“. Scoaterea Sfintei Cruci din altar, care reprezinta cerul, si asezarea ei in mijlocul bisericii, care simbolizeaza lumea, reprezinta iesirea Fiului lui Dumnezeu din slava dumnezeiasca si venirea Sa in lume. Cantarea bisericeasca din Joia Mare numeste pe Hristos „Mirele Bisericii“, intrucat Biserica ia nastere prin jertfa de pe Cruce a Mantuitorului. 

Pe drumul catre locul numit Capatanii, pe muntele Golgota, fata Mantuitorului a fost stearsa cu o marama, de catre o tanara al carei nume a fost pastrat de traditie drept Veronica. Marama Sfintei Veronica este prima icoana, „nefacuta de mana“ a Mantuitorului, intrucat chipul Sau a ramas imprimat pe panza intinsa de tanara. Ajuns la locul Capatanii, soldatii L-au rastignit.

Langa Cruce, la picioarele lui Iisus, stateau Sfanta Fecioara Maria, femeile mironosite si Ioan, ucenicul cel iubit. Sapte cuvinte de iertare, iubire si rugaciune au ramas de la Mantuitor catre Maica Sa si apostolul Ioan: „Femeie, iata fiul tau!“ si „Iata mama ta!“. Inainte de a muri, a cerut iertare in fata Tatalui Ceresc, pentru cei ce-L osandeau: „Parinte, iarta-le lor, ca nu stiu ce fac“.
Era rastignit intre doi talhari, dintre care unul L-a hulit, iar celalalt s-a convertit, castigand raiul.

De altfel, cuvintele talharului din dreapta Sa au fost ultimele cuvinte din lumea aceasta auzite de Mantuitor inainte de a-Si da duhul. Si nu a fost un simplu cuvant, ci primul pomelnic al Bisericii. „Pomeneste-ma, Doamne, cand voi veni in imparatia Ta!“, l-a rugat talharul care s-a pocait pentru faptele sale. Un cuvant pentru o mantuire in ultima clipa, caci, fagaduieste Mantuitorul, in aceeasi zi aveau sa fie, impreuna, in rai.

Mergand la Denia celor 12 Evanghelii, credinciosii retraiesc, in cantari religioase, intregul episod al Patimirilor lui Iisus Hristos si se roaga pentru ziua Judecatii de Apoi. 

 

http://feeds2.feedburner.com/Soarelemeueștitu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.