Fericirea din viata !!!

Satisfactia si calitatea vietii- un vis care poate fi realitate 

Aici intervin doua idei de baza: adaptarea conditiilor externe la scopurile noastre si
adaptarea noastra la conditiile externe. 
 Echilibrul celor doua, inteligenta de a discerne cand este cazul sa acceptam ca sunt anumite situatii in viata asupra carora nu avem control (de exemplu traficul infernal care mananca mult timp si nervi) si posibilitatea noastra de a actiona in acord cu situatia obiectiva (alegem rute ocolitoare sau ascultam in masina muzica preferata, un audio-book folositor). Aceasta presupune flexibilitate interioara, inteligenta de a folosi si situatiile care par potrivnice pentru avantajul si confortul nostru. Folosita de una singura, aceste strategii nu dau roade, schimabrea conditiilor externe pentru a ne satisface noua preferintele (incercarea de a schimba oamenii din jur pentru a fi noi fericiti) poate parea eficienta la inceput, dar daca o persoana nu isi controleaza constiinta, vechile dorinte, temeri vor aparea si nu ne vor da pace si liniste.

Cand cauti fericirea, solutiile partiale nu sunt suficiente

Tot ceea ce traim – bucurie sau suferinta, interes sau plictiseala – este reprezentat in minte ca informatie. Daca putem controla aceasta informatie, putem hotara cum va fi viata noastra.
Starea optima a experientei interioare, echivaletul starii de multumire, satifactie, este atunci cand avem ordine in constiinta – avem un scop, realist, iar interesul nostru de a actiona este pe masura posibilitatii de a actiona. Starea de bine, a experientei optimale este numita Flux- atunci cand constiinta este ordonata armonios si cand vrei sa continui ceea ce faci doar de dragul lucrului in sine.

Calitatea vietii nu depinde nici de parerea altora despre noi, nici de bunurile materiale. 
Conteaza imaginea pe care ne-o formam despre propria persoana si ce ni se intampla. Banii, bunurile materiale, succesul pot aduce fericire, mai ales cand am cunoscut si cum este sa traiesti fara ele, insa acea fericire este de scurta durata. 
Abia dupa ce le-au obtinut insa, oamenii isi dau seama de acest lucru, si toti care au trait aceasta experienta pot depune marturie in acest sens. Depinde acum de fiecare daca ia de bune aceste lucruri sau doreste sa traiasca pe propria piele. Pentru ca fericirea sa dureze, omul are nevoie sa simta multumire, satisfactie. Obtinerea unui rezultat sau a unui lucru atunci cand te asteptai mai putin, placerea de a descoperi in tine calitati pe care nu stiai ca le ai, evolutia din punct de vedere fizic sau mental, activitatile noi care descoperi ca te satisfac, ducerea la bun sfarsit a unei sarcini, ajutorul oferit cuiva care are nevoie sunt lucruri marunte sau nu, dar sunt lucruri pe care le poate face oricine, iar in urma trairii lor, cu totii putem spune ca starea de satisfactie traita este aproape de fericire.

To be continue….


http://feeds2.feedburner.com/Soarelemeueștitu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.