Razboiul impotriva credintei

           De multe ori, Dumnezeu ingaduie ca adevarata credinta, pe care o avem de la Sfintii Apostoli, sa fie pusa la incercare, lasand nepedsite idolatria si diferitele erezii. Oare de ce se intampla lucrul acesta? Ca sa se vadeasca slabiciunea sufleteasca a celor fara prea multa credinta si ca sa cunoastem puterea adevaratei credinte, care cu toate ca este prigonita, sporeste chiar cu ajutorul celor care lupta impotriva ei.
            Si ca sa vedeti ca ceea va spun acum nu este gandul meu, ci un dar ceeresc facut de Dumnezeu oamenilor, sa-l ascultam pe Sfantul Apostol Pavel, care vorbeste despre aceste lucruri, pentru ca si el a patimit candva ca un om, caci chiar daca era Pavel, marele Apostol a lui Hristos, avea si el aceeasi fire ca si noi. Asadar, care anume a fost patimirea lui?Era adesea prigonit, biciuit, se incerca omorarea lui de catre cei care se aflau in afara Bisericii, dar si de cei din Biserica, de cei care ii socotea prieteni, la fel ca si de straini.
            De ce trebuie sa pomenesc aici suferintele Apostolului Pavel?Pentru ca, ajungandu-i prigoanele si nemaivoind sa indure rautatile strainilor care, impotrivindu-se cuvantului lui Dumnezeu, il opreau de la lucrarea sa, el s-a rugat odata Domnului astfel : „Datu-mi-s-a mie un ghimpe in trup, un inger al satanei, sa ma bata peste obraz, ca sa nu ma trufesc. Pentru aceasta de trei ori am rugat pe Domnul ca sa-l indeparteze de la mine, si mi-a zis : iti este de ajuns harul Meu, caci puterea Mea se desavrseste in slabiciune” (II Corinteni 12, 7-9).
             Stiu ca unii oameni ar socoti aceasta ca fiind lucrare omeneasca, dar nu este. Pavel numeste „Inger al satanei” pe cei care erau impotriva lui, caci „satan” este un cuvant evreiesc ce inseamna „potrivnic”. Asadar, el numeste „Inger al satanei” intreaga lucrare draceasca ce se facea asupra lui, ca si pe oamenii care slujeau diavolului.
             De ce a spus Pavel ca lucrarea aceasta se facea asupra trupului sau?Pentru ca trupul era cel care ingaduia biciuirile, in timp ce sufletul se veselea gandindu-se la rasplata viitoare. Tot acest razboi era numai impotriva trupului, caci nu pricinuia nici-un rau gandurilor sale, cu atat mai putin sufletului sau, care ramanea neatins de sagetile diavolului. Numai trupul era legat, biciuit si schingiuit, caci cum s-ar putea lega, oare, sufletul? Iata de ce Apostolul  a spus : „Datu-mi-s-a mie un ghimpe in trup, un inger al satanei, sa ma bata peste obraz”. Prin aceste cuvinte, el a vorbit de fapt despre ispitele, supararile si prigoanele la care era supus fara incetare.
               Ce mai zice dupa aceea Apostolul Pavel?
„Pentru aceasta de trei ori am rugat pe Domnul ca sa-l indeparteze de la mine”.Adica s-a rugat in mai multe randuri sa primeasca izbavire de ispite. Cred ca va aduceti aminte cand v-am spus de ce anume ingaduie Dumnezeu ca robii Sai sa fie prigoniti si sa indure nenumaratele rele. Se intampla asa, pentru ca sa se arate multa Sa putere, de vreme ce, iata, cu toate ca Apostolul s-a rugat sa se indeparteze de la el relele si sagetile vrajmasului, rugaciunea lui nu a fost ascultata. Si tot el arata de ce anume nu i-a fost ascultata cererea. Care, dar, sa fie pricina? Nimik nu ne impiedica sa ne-o amintim. Iata ce i-a spus Dumnezeu: „Iti este de ajuns harul Meu, caci puterea Mea se desavarseste in slabiciune. Sa ne incredintam, dar, ca aceasta este pricina pentru care Dumnezeu ingaduie ingerilor satanei sa-i chinuiasca pe credinciosi si sa-i supere cu felurile erezii si cu alte greutati, pentru ca numai astfel iese la iveala taria sufletului lor.
               Caci fie stai de vorba cu idolatrii, fie cu bietii iudei, este de ajuns ca sa iti dai seama de puterea sfanta a credintei noastre, care cu toate ca a fost prigonita in nenumarate feluri, a ramas intreaga, asa cum ne-au lasat-o Sfintii Apostoli, care au fost biciuiti, prigoniti si au indurat nenumarate chinuri, in putina vreme acestia au reusit sa ajunga cu mult mai puternici decat cei care le faceau rau.

http://feeds2.feedburner.com/Soarelemeueștitu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.